woensdag 22 februari 2012

Fox Glacier


22/2
Als we opstaan (rond half zeven) is de lucht gevuld met een prachtige rode gloed, en de lage regenwolken van de dag voordien zijn bijna volledig weg.
Dat is enorm geluk hebben, want vandaag staat de gletsjerwandeling op het programma.
Na het ontbijt rijden we naar het kantoor van de gletsjer-gidsen, waar we worden uitgerust met een regenjas, berglaarzen en stijgijzers. Omdat onze jas en bergschoenen voldoen voor het werk, krijgen we enkel een paar (halve) stijgijzers.
Dan is het de bus in naar de gletsjer. De weg naar de gletsjer loopt door een stuk regenwoud, en dat is echt surrealistisch. De ene seconde rijd je net door de jungle, dan draai je de bocht om en dan zie je een mega gletsjer van 13 km lang. Nergens ter wereld komen de gletsjers zo laag en zo dicht bij de zee als hier.
We vertrekken met 15 personen per gids richting gletsjer. Het zicht is echt indrukwekkend, en na een klein uurtje staan we aan de ijsrand. Onderweg krijgen we heel interessante uitleg over de gletsjer, over de rotsen eromheen, en hoe men kan zien of een rotsmassa stabiel is of niet. Dat merken ze aan de begroeiing van algen en mos !
Voor Marleen is een gletsjerwandeling weer een primeur. Enthousiast stampt ze haar stijgijzers in het ijs volgens de instructies van de gids.
We vertoeven ongeveer een uur op het ijs. Niet genoeg om heel hoog te gaan, maar wel genoeg om een beeld te krijgen van hoe een gletsjer eruit ziet, en wat een prachtige structuren en enorme massa's ijs er wel zijn.
Na deze fascinerende ervaring rijden we nog naar lake Matheson, maar omdat het weer begint te regenen, rijden we maar door. We zetten onze route door de "southern alps" verder, en overnachten voor het eerst op een DOC campsite, dichtbij de Haast pass.
Op zo'n campsite zijn maar heel beperkte voorzieningen, en zijn dikwijls midden in de natuur. Vandaag dus geen externe elektriciteit, en zijn we volledig aangewezen op de resources van onze "van".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten