zaterdag 25 februari 2012

Milford Road dag 1 : Milford Sound Cruise


Milford Sound is de bekendste en meest toegankelijke fjorden in Fiordland. Bereikbaar is een nogal relatief begrip, want het ligt in een van de uithoeken van dit toch al uitgestrekt land.
Om er te geraken moet je eerst naar Te Anau rijden, wat vanuit Queenstown (de dichtsbijzijnde grote stad) al gauw 2,5 uur duurt, om van daaruit de Milford road te nemen naar Milford sound.
Die Milford road is zo'n 110 km lang, en je doet minstens 2 uur over om hem af te leggen. Onderweg kom je echter de meest spectaculaire landschappen tegen, een hoop one lane bridges en een tunnel die zo steil en smal is, dat er om het kwartier in één richting mag doorgereden worden.
Toch is Milford sound één van de meest bezochte plekken in Nieuw Zeeland. De meeste bezoekers echter doen het via een monsterdagtrip vanuit Queenstown : 5 uur bus, 2 uur cruise op de fjord, terug 5 uur bus, en onderweg nog wat stoppen voor foto's.
Wij zijn van plan om er vanuit Te Anau maar liefst 3 dagen over te doen.
Na het ontbijt gaan we eerst ons licht eens opsteken bij het DOC visitor center. We informeren over de heli hike die we nadien nog misschien willen doen, kijken eens naar het weerbericht, en rijden dan verder. Nog even stoppen voor wat boodschappen en diesel, want na Te Anau is er geen benzinestation meer.
Dan nemen we de langverwachte Milford road. In het begin is het heel vlot rijden want het landschap is nog vlak, maar in de verte komen de steile bergen, en zelfs besneewde toppen alsmaar dichterbij. Als de weg wat begint te kronkelen staat er een bord van het National park, en plots rijden we door het regenwoud. Na een tijd begint het echt te stijgen en te kronkelen. Onderweg stoppen we nog voor enkele korte wandelingen en een picnic, en dan staan we plotseling voor de Homer tunnel. Zoals reeds gezegd is die zo smal en stijl, dat er slechts in één richting kan gereden worden. Hij heeft een stijgingspercentage van 10 percent en is iets meer dan een kilometer lang. Na de tunnel gaat het steil bergaf, tot we in Milford sound aankomen.
We gaan eerst ons licht opsteken bij de enige campsite die er is, maar alle powered sites zijn al volzet. We mogen wel camperen op de parking, maar dan wel zonder elektriciteit natuurlijk. We nemen het voorstel aan, en rijden dan verder naar de haven. Je kan namelijk Milford sound niet bezocht hebben zonder er een cruise op gemaakt te hebben. Zo'n "cruise" is een 2 uur durende boottocht door de fjord. Er zijn verschillende maatschappijen die zo'n cruises organiseren, gaande van mega-schepen tot kleine bootjes.
We kunnen nog net mee met de boot van Mittre cruises. Een van de kleinste boten die er daar zijn, en de maatschappij die het verste uit de fjord vaart en met het kleine bootje heel dicht bij rotswand kan komen. Het is een prachtige tocht. We krijgen veel uitleg, het weer is prachtig (en dat is een uitzondering hier, want het is een van de natste bewoonde plekken op aarde met een jaarlijkse neerslag van ongeveer 8000mm en meer dan 200 neerslagdagen per jaar), en we hebben nog meer geluk : we krijgen een paar dolfijnen te zien, en dat gebeurt daar niet zo veel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten