zaterdag 11 februari 2012

Maori experience

Locals rond Rotorua: dat zijn natuurlijk niet te ontkennen de Maori's.  Je kan hier dus zeker niet vertrekken zonder een Maori cultural experience meegemaakt te hebben.  Dat en natuurlijk daaraan gekoppeld een lekker hangi festijn.  Wij dus gisteren (11/02) een boeking gemaakt voor 's avonds.  Rond 18.30u werden we opgepikt door onze Maori chauffeur en onmiddellijk werden we weer geconfronteerd met de Nieuw-Zeelandse humor. Onze chauffeur (Dennis the Menace) maakte al gauw duidelijk dat hij een echte Maori is (didn't you smell me?) en terwijl hij andere toeristen oppikte onderweg, legde hij het verloop van de avond in meer detail uit.  Een welkomstceremonie, een rondleiding in het dorp met mogelijkheid om verschillende facetten van het dagelijkse leven van de Maori te leren kennen, het aanschouwen van het resultaat van de hangi (waarop we nog eventjes moesten wachten, knor, knor, knor) en een zang- en dansspektakel met als hoogtepunt: het verorberen van de hangi met het nodige edele vocht.
De welkomstceremonie werd door onze Chiefs goed afgerond, want we werden vriendelijk toegelaten om het Maori dorp te betreden.  Dan maakten we kennis met hun huizenbouw, het houtsnijwerk, de betekenis van de schilderingen op het gezicht en het lichaam, de dansen en natuurlijk: de haka.  Dit is een soort oorlogsdans en is bedoeld om de andere partij schrik aan te jagen.  Natuurlijk werden toeristen uitgenodigd om mee te doen, maar zoals gebruikelijk, enkel de mannelijke aanwezigen.  Mijn ventje werd toch wel uitgepikt zekers (dat heb je als je zo groot bent hé...dan roep je eigenlijk onbewust: pick me, pick me, pick me. :-) :-) en thuisblijvers, wees gerust: dit staat op de gevoelige film :-D
Ik vermoed dat hij en zijn companen het toch niet zo goed gedaan hadden, want het begon daar geleidelijk aan te druppelen en enige tijd later zijn we maar gaan schuilen in de marae voor het zang- en dansspektakel. Ondertussen regende het pijpestelen.
Daarna een lekker hangi maaltijd mogen verorberen met een glaasje wijn en de slotceremonie werd ingezet.
Tijdens de busrit naar onze B & B kwamen we terug in een regenbui terecht, een zodanige zondvloed dat we doorweekt waren van de 10 meter tussen bus en voordeur.  Ach ja, wat verfrissing na een warme dag kon ook geen kwaad.
De Maori cultural experience was zeker de moeite waard, maar liet ons toch nog maar eens kennismaken met wat massatoerisme inhoudt. Niet echt ons ding, maar kom, voor eventjes kan dat geen kwaad.

1 opmerking:

  1. Ja, ofwel heeft de Rudy Pluvius (i.e. de regengod) gunstig gestemd met zijn (regendans)pasjes, ofwel is daarboven iemand heel hard beginnen wenen van het lachen. ;-)

    Anyway, hopelijk waren dit de laatste regendruppels op jullie reis.

    Geniet er nog van!!!
    Annelies

    BeantwoordenVerwijderen